29 Eylül 2013 Pazar

Ev Stüdyosu (Home Studio) Parçaları -1 (Temel Düzey Bileşenler)

Bilindiği üzere kayıt stüdyoları çok çeşitlidir ve fiyatları büyük oranlarda değişkenlik gösterir. Bu yazımızda sizlere önce kullanılacak parçaları tanıtıp piyasa fiyatına göre derlediğimiz bazı paketleri beğeninize sunacağız.
Başlıyoruz...
BİLGİSAYAR
Öncelikle bilgisayar bu işin en temel parçasıdır. Yapılacak işlerimizin genelini bilgisayarda yapacağız. Bu iş için özellikle şu bilgisayar olmalı bu özellikler olmalı diye bir kuralımız yok. Ancak belli başlı gereksinimler elbette olmalı... Öncelikle
RAM: Bilgisayarımızın en çok adı geçen parçalarından olan ram bir performans parçası diyebiliriz. Kullanacağımız Ram en az 4 gb olursa kullandığımız yazılımdaki performansımız duraksız bir müzik eğlencesine dönüşecektir.
HARDDİSK: Harddiskler bilgisayarımızın depo merkezidir. Burada önemli olan harddiskimizin okuma hızıdır. Harddiskimizin okuma hızı 7200 rpm olursa bu işlemlerimiz yapılırken hızlanmamızı sağlar.
İŞLEMCİ: İşlemci bilgisayarımızın en pahalı parçalarındandır.Bu yüzden bütçesine göre core i5, i7 vb işlemcileri tercih edebilir fakat bilgisayarımızın standart işlemcisi kullanacağımız program için yetiyorsa böyle bir değişikliğe lüzum görmüyorum.


MIDI KLAVYE
Midi klavyeyi bilmeyenler için basit bir tanım yapalım. Midi klavye: Melodi ve ritim yazabildiğimiz, midi sinyallerini gönderen araçtır. Midi klavye benim için en temel araçlardan biridir. Ses yazılımlarında bir süre sonra bilgisayar klavyesinden ritim veya melodi yazmak özgünlüğünüzü kısıtladığı gibi içinizdeki isteği de söndürecektir. Piyasada çok çeşit özellikli midi klavye bulunmakta içinde ses kartı olanlar, üzerinde mixer bulunanlar, loop pad veya ritim pad diyebileceğimiz pad'ler bulunmakta...
Temel olarak bu konuda bütçenizi göz önüne getirin.
Midi klavye alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
-Fiyat
-Ürünü kullananlara mutlaka sorun
-Tuş hassasiyeti (Önemli bir konu )
-Ürün özellikleri
-Markası hakkında yorumlar ve tavsiyeler
-25 tuş ya da 49 tuş ( 61 ve üstü olabilir fakat yer sorununa dikkat !! )
-Kullandığınız yazılıma direk uygunluğunun olması da önemli bir konu
Başlangıç için elinde midi girişi olan bir org varsa onu da kullanabilirsiniz tecrübe elde edene kadar...


SES KARTISes kartı bir stüdyoda olmalı! Vokal ve enstrümanların kayıtlarını bilgisayar ortamına taşıyan araçtır. İki çeşit ses kartı vardır.
1-PCİ ses kartları ( Dahili ses kartları)
2-Harici stüdyo ses kartları
Benim tavsiyem harici bir ses kartı almanız yönündedir. Nedeni ise harici ses kartlarında +48 phantom power özelliği bulunması mikrofon ve jak girişlerinin olmasıdır. Ses kartlarının yanında ses bankaları, yazılımlar da gelir.( DİKKAT:Her ses kartında bu paketler bulunmayabilir...) Hem görünüm hem sağlamlık açısından bir çok malzemeden yapılabilir. Burada önemli olan nokta sizin ihtiyacınızı karşılayacak bir ses kartı bulmanızdır.



SES YAZILIMLARI (DAW)
Arkadaşlar çok çeşitli yazılımlar kullanan insanlar var. ''En iyi program'' diye bir şey olduğuna inanmıyorum. Size arayüzü kolay gelen istediklerinizi kolayca yapabileceğiniz sizi sıkmayan bir program bulmalısınız.
Kısaca Bilinen Programlar:
Cubase
Fl Studuio
Reason
Logic
Protools
Ableton Live
Mixcraft   vb bir çok program bulunmakta ....

MİKROFON
Mikrofonlar stüdyo kullanımları için 3'e ayrılır:
1-Condenser Mikrofonlar
2-Dinamik Mikrofonlar
3-Çubuk Mikrofonlar


1-Stüdyomuzda tercih edeceğimiz mikrofonun condenser mikrofon  olmasını öneririm. Kayıt kalitesi yüksek ve dış sesi min. düzeyde tutabilen bu mikrofonlar ses frekanslarınızı en doğru şekilde kayda aktarmanızı sağlayacaktır.


2- Dinamik mikrofonlar genel olarak konser, gösteriler vb yerlerde kullanılırlar.Ama bütçem condenser için yeterli değil diyorsanız uygun bir dinamik alabilirsiniz...
3-Çubuk mikrofonlar enstrüman kayıtları için kullanılan mikrofonlardır. Enstrüman kaydı alıp üstüne piyano, davul vs yazmak isteyenlerin tercih edebileceği bir mikrofon türüdür.

REFERANS MONİTÖR
Referans monitörleri mix. işlemleri sırasında sesi doğru duyarak daha kaliteli bir iş ortaya koymanızı sağlar. Kulaklık veya bilgisayarınızın yanında gelen 2+1 hoparlörlerle şarkıları olduğundan daha farklı duyarsınız. Bu yüzden gerçekten fiyatları dudak uçuklatan fakat gayet yararlı bu ürünlerden bir tane edinmelisiniz...

Gelişmiş stüdyo bileşenleri adlı yazımızla karşınızda olmak dileğiyle müzikle kalın ! ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder